På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
08.02.2017 ajankohtaista
Pääkaupunkiseudulla hyödynnetään jo 96 prosenttia jätteistä
27.01.2017 ajankohtaista
Komissiolta Jätteestä energiaa -tiedoksianto
20.01.2017 ajankohtaista
Jätelaitospäiville voi jo ilmoittautua
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
21.02.2017: Kymenlaakson Jäte Oy
Kymenlaaksolainen jätehuolto vähentää hiilidioksidipäästöjä yli 5 000 suomalaisen verran
13.02.2017: Lakeuden Etappi Oy
Etappi laskee jäteastian tyhjennyshintaa taas
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
Kiertotalouden suuret harppaukset tehty jätehuollossa
22.12.2016
Yhdyskuntajätteistä hyödynnetään pian kaikki

Kiertotalouden suuret harppaukset yhdyskuntajätehuollossa on jo otettu. Tilastokeskus julkisti 20.12. raportin, jonka mukaan jätteistä hyödynnettiin viime vuonna lähes 90 prosenttia. Yhdyskuntajätteistä kierrätettiin materiaalina yli 40 prosenttia ja energiana hyödynnettiin 48 prosenttia. Jätelaitosyhdistys (JLY) arvioi, että vuonna 2016 hyödyntämisessä päästään reilusti yli 90 prosentin.

”Kiertotalous on muutakin kuin jätehuoltoa”, kertoo JLY:n kehityspäällikkö Timo Hämäläinen. ”Jätehuollolla on kuitenkin tärkeä rooli materiaalien palauttamisessa takaisin kiertoon sekä kierrätyksestä pois jäävien jätteiden hyödyntämisessä energiana. Erityinen rooli toimivalla jätehuollolla on vaarallisten aineiden kierrosta poistamisessa ja turvallisessa käsittelyssä.”

Vuoden 2015 hyvään tulokseen on päästy pääosin kuntien jätelaitosten investointien ja hankkeiden vuoksi.

”Biojätteen kierrätys on yli kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa ja kierrätykseen kelpaamattoman sekalaisen jätteen energiahyödyntäminen on lisääntynyt merkittävästi. Nämä tulokset ovat olleet odotettuja ja tavoitteena kuntien hankkeissa”, toteaa Hämäläinen. ”Seuraavien vuosien tilastoissa tulee näkyviin vielä pakkausjätteiden tuottajavastuu ja yhdyskuntajätteiden kaatopaikkakielto, mitkä eivät vielä täysin vaikuttaneet vuoden 2015 tulokseen. Oman lisänsä kierrätykseen tuovat myös vasta valmistuneet ja valmistumassa olevat lajittelulaitokset.”

JLY toteaa tyytyväisenä, että jätetilastoinnissa on saatu korjattua kaupan ja elinkeinoelämän yhdyskuntajätteiden tilastoinnin puutteita, jotka ovat saaneet aiemmin Suomen kierrätysasteen näyttämään todellisuutta heikommalta. Kaupan aloilla kertyvien kuitupakkaus- ja muun pakkausjätteen kierrätyksen huomioiminen entistä kattavammin on osaltaan lisännyt yhdyskuntajätetilastoissa ilmoitettua kierrätysastetta. ”Vastaavalla tavalla tulee kierrätysasteen laskennassa huomioida jatkossa myös yhdyskuntajätteen energiahyödyntämisen yhteydessä talteen otettu metalli”, vinkkaa Hämäläinen.

Kuntien jätelaitokset ja niiden yhteistyökumppanit ovat investoineet vuosikymmenessä yli miljardi euroa yhdyskuntajätteen kierrätys- ja hyödyntämislaitosverkostoon (tiedote 4.10.2016).

”Yhdyskuntajätehuollon myönteistä kehityssuuntausta ollaan valitettavasti heikentämässä eduskunnan juuri hyväksymällä uudella hankintalailla, joka tulee rajoittamaan kuntien jätelaitosten mahdollisuutta tukea kiertotalouden tavoitteiden saavuttamiseksi tehtävää työtä. Hallituksella on onneksi mahdollisuus oikaista tämä tilanne jätelain muutoksella, kuten eduskunnan talousvaliokunta on mietintöönsä kirjannut”, toteaa JLY:n toimitusjohtaja Riku Eksymä.

Tilastokeskuksen tiedote 20.12.2016.

Lisätietoa: Jätelaitosyhdistys ry
Kehityspäällikkö Timo Hämäläinen
Puh. 050 442 2371
timo.hamalainen@jly.fi

Toimitusjohtaja Riku Eksymä
Puh. 040 838 6643
riku.eksyma@jly.fi